Naast De Klankmakerij en Muziekcentrum Dranouter valt er natuurlijk nog heel wat te beleven in Heuvelland. Via de website van Toerisme Heuvelland vind je allerlei activiteiten, tentoonstellingen en evenementen.
Toch sommen wij op deze pagina graag nog enkele aanraders op voor elke type genieter.
Culinaire genieter
- WIJNDEGUSTATIE WIJNDOMEIN MONTEBERG
Heuvelland telt ondertussen heel wat wijndomeinen. Vlakbij het vakantieverblijf vind je bijvoorbeeld wijngoed Monteberg. Daar kan je terecht voor een bezoek en degustatie, zowel individueel als in groep.
Klik hier om de verschillende opties op de site van Wijngoed Monteberg te bekijken.
- WORKSHOP BIER BROUWEN BIJ DE KEUKENBROUWERIJ
Naast wijnkenners zijn er ook bierbrouwers te vinden in Heuvelland. Ben je nieuwsgierig naar hoe dat brouwproces nu precies in elkaar zit en steek je daarbij ook graag zelf de handen uit de mouwen? Dan is de workshop bij De Keukenbrouwerij helemaal iets voor jullie!
Klik hier voor meer informatie over de workshop. Santé!
- POP-UP PICKNICK CHALET
Na twee succesvolle edities van het alternatief, coronaproof concept dat Dranoeter vzw toen bedacht, breit de organisatie daar komend voorjaar graag een vervolg aan: Pop-up Picknick Chalet.
Boek nu al je chalet en smul in de lente samen met vrienden of familie vanaf vrijdag 31 maart van al ons streeklekkers op de oude festivalweide van Festival Dranouter met zicht op de uitgestrekte velden van Dranouter.
Naast het standaard picknickpakket kan je er ook voor kiezen om een lekker streekbiertje- of wijntje aan je picknickmand toe te voegen.
- NIEUW BEZOEKERSBELEVING BROUWERIJ ST.BERNARDUS
In het voorjaar van 2023 opent in Watou (Poperinge), op z’n 20 minuutjes van Dranouter, de nieuwe bezoekersbeleving van brouwerij St. Bernardus. Daar kan je op eigen tempo het verhaal achter het bekende bier ontdekken. Meer info vind je op de website.
Actieve ontspanning
- EEUWENHOUT BIKE
Verken de Heuvellandse heuvels met de fiets of mountainbike, al dan niet elektrisch. Als het iets sneller mag, kan je bij Eeuwenhout Bike ook elektrische scooters huren. De zaak ligt op een knooppunt met tal van uitgestippelde routes zoals de bekende West-Vlaamse bergenroute of de Schreveroute. De mensen van Eeuwenhout Bike helpen je ook graag verder met een ideale fiets-of mountainbike route.
Klik hier om hun website te bezoeken. Veel plezier!
- KABELBAAN CORDOBA
Van op deze bekende kabelbaan die de Vidaigneberg met de Baneberg verbindt geniet je van een adembenemend uitzicht over Heuvelland en omstreken. Je zweeft boven de wijngaarden van wijndomein Entre-Deux-Monts en bij goed weer kan je zelfs de Vlaamse Kust en de Ijzertoren zien!
Klik hier om de openingsuren te checken!
“Ideale uitvalsbasis om het Heuvelland te verkennen!” – Filip & Inge, David & Bretta, Steven & Sabine, Ben & Veerle
- BERG & DAL: MINI-GOLF, PIT-PAT EN SNOOKER
Bij Berg en Dal, aan de voet van de Rodeberg, kan je terecht voor een spelletje mini-golf, pit-pat of snooker.
Mini-golf is een ideale activiteit om te ontspannen voor zowel jong als iets ouder waarbij je met zo weinig mogelijk slagen het balletje langs de verschillende hindernissen in het doel moet zien te krijgen.
Pit-pat of golfbiljart is een combinatie van biljart en mini-golf waarbij je zoals bij mini-golf 18 verschillende parcours moet doorlopen.
De snookertafels vind je binnen terug en kan met 2 spelers of 2 teams gespeeld worden waarbij 21 gekleurde ballen met de witte speelbal weggespeeld kunnen worden.
De kabelbaan passeert ook over de mini-golf en pit-pat parcours heen.
- THE ALPACA VALLEY
Alpaca’s Joey, Maurice, Eddy en Teddy wonen op The Alpaca Valley, gelegen op de flank van de Monteberg. Je kan er samen met de alpaca’s prachtige wandelingen maken en op avontuur trekken door de natuur op de Monteberg.
Klik hier en ontdek de verschillende wandelformules.
Cultuurliefhebber
- FLANDERS FIELDS MUSEUM
In de vredesstad Ieper kan je het enige echte ‘In Flanders Fields musem’ bezoeken. Het museum heeft onder andere een formule dat het verhaal van de Grote Oorlog vertelt op maat voor het hele gezin of voor groepen. Je ontdekt er allerlei objecten van uit de oorlog, persoonlijke verhalen van soldaten, kunst gemaakt tijdens de oorlog, kaarten waar je alle aanvallen uitgetekend ziet, … Naast deze boeiende plek kan je ineens ook een bezoek brengen aan de lakenhallen als je dan toch vlakbij bent.
- DE COMMANDOBUNKER KEMMEL
Ook snoepen van cultuur kan hier in het mooie Heuvelland. Ken je bijvoorbeeld het verhaal van de Commandobunker in Kemmel al? Tijdens de Koude Oorlog, in het begin van de jaren vijftig, bouwde België een coördinatiebunker voor de West-Europese luchtverdediging. Uiteindelijk werd de bunker niet in gebruik genomen en werd de bunker pas in 1963 ingericht als hoofdkwartier in geval van oorlog.
Tijdens een bezoek aan de bunker, in de buik van de Kemmelberg, kom je erachter hoe dit precies allemaal verlopen is.
Check hier de openingstijden en plan je bezoek!
- EXPO BERLIJNSE MUUR
Naar aanleiding van de val van de Berlijnse Muur maakten gemeente Heuvelland in samenwerking met het War Heritage Institute en Berlin No More Walls een tentoonstelling met Oost- en West-Duits beeldmateriaal. De tentoonstelling schetst de context, de bouw, de ondergang en het alledaags leven aan beide kanten van de muur.
Klik hier voor openingsuren en tickets.
- DE LETTENBERGBUNKERS
Je kan aan je uitstap aan de Commandobunker en/of de Expo van de Berlijnse Muur ook nog een bezoekje brengen aan de Lettenbergbunkers. Dat zijn 4 bunkers in de Lettenberg, een uitloper van de Kemmelberg, die dienden als schuilplaatsen gebouwd door Britse soldaten. De bunkers werden gebouwd in het voorjaar van 1917 en vormden de toegang naar het ondergronds hoofdkwartier. In april 1918 vielen de bunkers in Duitse handen. Eén constructie werd een medische post. Je kan deze bunker herkennen aan het rode kruis. Eén schuilplaats biedt nu onderdak aan vleermuizen. De Lettenbergsite is toegankelijk via het aanpalende wandelpad.
- PROVINCIEDOMEIN KEMMBELBERG
Beleef wandel- en fietsplezier op het hoogste punt van West-Vlaanderen. Je vindt er onder andere twee monumenten voor de slag van de Kemmelberg: de monumentale “Engel” en het Franse massagraf. Klik hier voor meer informatie.